LegitimId în Pavilionul României de la Expo Dubai 2020

Serviciu Internet pentru combaterea fraudei, protecția originalelor, a mărcilor, implementarea unor măsuri împotriva contrafacerii

Dubai, 15 februarie 2022: Vizitatorii Pavilionul României de la Expo Dubai 2020 pot testa tehnologia LegitimId pentru combaterea fraudei, protecția originalelor, a mărcilor și prevenirea contrafacerii. Aplicația instalată în pavilion arată cum se pot proteja originalele operelor de artă. Sunt expuse două tablouri, original și copie, iar utilizatorii determină în direct și imediat, prin folosirea telefonului mobil și a serviciului LegitimId, autenticitatea lucrărilor.
Serviciul Internet LegitimId este unul dintre primele rezultate ale proiectului românesc de cercetare-dezvoltare, SMIS 129617, derulat prin contractul de finanțare între Autoritatea pentru Digitalizarea României în calitate de Organism Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI) și consorțiul de firme (Online Services – lider, Widecom Systems și Next Planet), în perioada 2020-2022, cu o valoare de 9.399.133,18 lei.
Obiectivele proiectului LegitimId includ cercetarea standardelor actuale, a normelor privind protecția datelor personale și a infrastructurii critice, proiectarea și realizarea unui serviciu Internet privind identitatea digitală având în centrul atenției persoana, protecția persoanei, utilitatea și valoarea adusă organizației (organizațiilor emitente), proiectarea și realizarea uni serviciu Internet pentru combaterea fraudei, protecția originalelor, a mărcilor, implementarea unor măsuri împotriva contrafacerii;
Identitatea digitală este un concept care a evoluat continuu și s-a transformat semnificativ în ultimele două decenii. Necesitatea de a afirma și de a demonstra că suntem cine suntem și ceea ce suntem a devenit un aspect esențial al contractului social. Situația economică și starea de sănătate actuală au accentuat importanța identității digitale la un nivel critic, care acum câțiva ani nu era atât de ridicat. Distanțarea socială, lucrul la distanță, interacțiunea cu statul sau cu instituții private fără prezența fizică necesită sisteme de comunicații, multimedia, securitate, siguranță, identitate digitală, autentificare, autorizare, legi, norme de aplicare, reglementări, responsabilitate.
”Ne bucurăm să avem ocazia să expunem primele rezultate ale proiectului nostru de cercetare LegitimID în Pavilionul României de la Expo Dubai 2020. Am realizat această demonstrație a serviciului de autentificare LegitimId în colaborare cu artistul plastic Dorin Apreutesei. Am dorit să atragem atenția asupra importanței protejării operelor originale și prevenirii contrafacerii, în orice domeniu de activitate. Am ales operele de artă pentru ca demonstrația să fie de impact, iar cei care se opresc să admire tabloul să poată determina cu ușurință, imediat, care dintre ele este originalul și care este copia.” – a afirmat domnul Viorel Lupu, General Manager al Online Services, companie care conduce consorțiul LegitimId.

Genuine-by- LegitimId® : Determinarea originalului
Sunt prezentate două lucrări de artă similare, una este originalul (tablou 100x100cm, ulei pe pânză, semnat Dorin Apreutesei), iar cealaltă este o copie, o versiune tipărită pe pânză, cu rezoluție mare, cu aceleași dimensiuni. Fiecare lucrare are încorporat cu un chip care face legătura cu serverul LegitimId. Serverul LegitimId are toate informațiile necesare pentru a determina identitatea digitală a operelor de artă autentice. Este capabil să autentifice și să verifice identitatea digitală a originalului.
Seviciul LegitimId https://legitimid.com/xf asigură certificarea web în timp real utilizând tehnologia NFC disponibilă în telefoanele mobile (smart), folosește coduri unice impredictibile prin chip-uri NFC incorporate în original (documente, diplome, piese sau subansamble, ambalaje, sigilii, opere de artă etc.) și validate în timp real prin Internet. Securitatea este asigurată prin canale de comunicație criptate (criptate TSL) utilizând certificate digitale actualizate dinamic. Este utilizează o infrastructură proprie redundantă și tolerantă la defecte.
Totul poate fi copiat și reprodus, dar identitatea digitală a originalului nu poate fi contrafăcută. LegitimID determină originalul și, prin nivelul ridicat de asigurare a soluției de autentificare, previne activitățile frauduloase în diferite domenii ale creației și producției.

Despre LegitimId www.legitimid.ro
Proiect strategic de cercetare în regiunile de dezvoltare Sud-Est, Sud-Muntenia și Centru în perioada August 2020 – August 2022 (9.399.133,18 lei) prin Programul Operațional Competitivitate; Axa Prioritară 2 – Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) pentru o economie digitală competitivă; Prioritatea de investiții 2b – Dezvoltarea produselor și serviciilor TIC, a comerțului electronic și a cererii de TIC; Obiectiv Specific OS 2.2 – Creșterea contribuției sectorului TIC pentru competitivitatea economică; Contract de finanțare între Autoritatea pentru Digitalizarea României în calitate de Organism Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI) și consorțiul de firme (Online Services – lider, Widecom Systems și Next Planet);
Despre lucrarea de artă www.apreutesei.ro
Lucrarea ”Picături de rouă” este una dintre piesele colecției Spira Mirabilis, temă aleasă de artistul plastic Dorin Apreutesei pentru proiectul de absolvire a Facultății de Pictură, UNArte București.

Parteneri